Türkçe Karşılığı Geniş Zaman olan Simple Present Tense fiile '' yaparım, ederim, giderim'' gibi anlamlar '' to be'' yardımcımcı fillerinde ise '' özne için seçilen herhangi bir şeyi oldurma'' anlamları yükler. Anlaşılabileceği gibi, Simple Present Tense '' to be '' yardımcı fiilleri ile veya ''esas fiil'' ile kullanılabilir. Fakat her ikisininde kullanım anlamları yukarıda yazdığımız gibi birbirinden faklıdır. Şimdi her ikisinide ayrı ayrı inceleyelim.
1.) Persent Simple Tens' te '' to be'' Yardımcı Fillelerinin Kullanımı
Öncelikle ''to be'' yardımcı fillerinin ne anlama geldiğini açıklayalım. ''To be '' yardımcı filleri Present Simple Tens'te yani Geniş Zamanda '' am, is, are'' anlamına gelir. Diğer zamanlara göre ise ''to be'' yardımcı fiili zamanın cümleye kattığı anlama göre değişiklik göstermektedir. ( Örneğin; Geçmiş Zaman da yani Past Tense'te ''to be'' yardımcı fiili '' WAS ve WERE'' olarak değişkenlik göstermektedir. Bunu ilerleyen konularda daha detaylı inceleyeceğiz.)
''Am, is, are'' ın kullanılığı cümleciklerde eylem ve hareket bildiren esas fiiller yani Verb'ler kesinlikle bulunmaz. ''Am, is, are'' ın kullanıldı cümleciklerde Özne'den sonra kullanılan mutlaka ''to be'' yardımcı fillierinden özneye uygun olanı, ardından gelen nesnenin de doğru seçilmesi gerekir. Çünkü; ''am, is, are'' dan sonra gelen nesne ne ise Özne, o seçilen nesne olmuş olur. Kısacası, ''to be'' fiillerinin kullanıldığı cümleler özneyi seçilen nesne yapar, oldurur.
Cümle Yapısı: Özne (subject) + Yardımcı Fiil (Auxiliary Verb)+ Nesne (Object)
I + AM + Nesne (Object)
He
She + IS + Nesne (Object)
It
You
We + ARE + Nesne (Object)
They
Examples:
1-) I am a student. (Ben bir öğrenciyim)
2-) He is a doctor. (O bir doktor)
3-) She is a singer. (O bir şarkıcı)
4-) It is a table. (O bir masa)
5-) You are nurse. ( Sen bir hemşiresin yada Siz hemşiresiniz)
6-) We are teacher. ( Biz öğretmeniz)
7-) They are banker. ( Onlar bankacılar)
Yukarıda yazdığımız örnekleri daha dikkatli okur ve incelersek, yaptığımız açıklamaların ne kadar yerinde olduğunu daha iyi anlayacaksınız. Özneden sonra, özneye uygun olan yardımcı fiili soru kalıbına bakarak yerine yerleştirdik ve nesne olarakta meslek gruplarını seçip, yardımcı fiilin yanında, cümle yapısına uygun olarak, olması gereken yere yazdık. Ve sonunda seçtiğimiz özne, belirlediğimiz meslek grubundan oldu. Biz öğretmeniz, sen hemşiresin yada o bir şarkıcı gibi.
Seçtiğimiz nesne illa ki bir meslek grubu olmayabilir, nesnenin yerini bir sıfatta alabilir. Yada özne illa ki ''I, You, He, She, It, You, We, They'' olmayabilir.''I, You, He, She, It, You, We, They'' birer kişi zamiridir. Bu kişi zamirleri ''Esas İsmi'' uzun olarak kullanmak istemeğimiz zamanlarda esas ismin yerine kullanılmaktadır. Yani bu kişi zamirlerinin yerine istersek ''Esas İsmi'' uzun olarakta kullanabiliriz. Örneğin, ''Serkan, Senanur, annem, babam, kız kardeşim yada halam, amcam, dayım gibi'' Şimdi bu yaptığım açıklamalar uygun olarak örneklendirme yapalım.
Examples:
1-) Serkan is very handsome. ( Serkan çok yakışıklıdır.)
2-) Senanur is very cute. ( Senanur çok sevimlidır.)
3-) My mother is hardworking. ( Annem çok çalışkandır.)
4-) My father is very tall. ( Babam çok uzundur.)
5-) My sister is very intelligent. ( Kız kardeşim çok zekidir.)
6-) My aunt is vey beautiful. ( Halam çok güzeldir.)
7-) My uncle is short. ( Amcam kısadır.)
8-) The boy is very naughty. ( Oğlan cocuğu çok yaramazdır.)
2.) Simple Present Tenste ''Esas Fililin'' Kullanımı